Вимушені переселенці: чи почує їх суспільство?

25.09.2014 року в місті Києві в рамках проекту «Навчання із прав людини для журналістів зі Східної України»*  ДГО «Альянс» спільно з Донецьким прес-клубом провели круглий стіл «Переселенці з Донбасу та права людини: влада та ЗМІ ігнорують, а суспільство відштовхує?».

Основною метою заходу було з’ясувати, хто та навіщо роздмухує конфронтаційні настрої серед населення, які наслідки для всього  суспільства мають відповідні «вброси» в інформпростір, як цьому запобігти, що можна/необхідно зробити і кому, щоб покращити інтеграцію переселенців в місцеві громади. У круглому столі взяли участь понад 50 представників засобів масової інформації, громадських організації, експерти, представники переселенців, які були змушені покинути рідне місто, начати нове життя в Києві та інших містах України. Почесним гостем зустрічі був  Генеральний консул Генерального консульства Німеччини в Донецьку пан Детлев Вольтер.

Під час круглого столу обговорювались питання:

  • переселенці в «дзеркалі» місцевих та національних ЗМІ.
  • Чому складно знайти житло і роботу людям з «донецькою/луганською пропискою»;
  • Чи воюють насправді чоловіки з Донбасу?
  • Наскільки поширені настрої «ми нікому не потрібні, всі від нас відвернулися і ненавидять, а додому ми повернутися не можемо…»?
  • Хто представлятиме Донбас у парламенті? Чи матимуть переселенці право голосу?
  • Наскільки поширена стигматизацій дітей та ін.

Відкриваючи засідання, пан Детлев Вольтер зазначив, що проблеми дотримання прав людини та їх підтримка для Німеччини є стратегічним напрямком, як в середині країни, так і за її межами. Зі свого боку, уряд ФРН готовий підтримувати Україну в питаннях підвищення стандартів в цій сфері та надавати посильну допомогу інститутам громадянського суспільства, які, на думку пана консула, є одним із ефективних інструментів впровадження системних змін в нашій державі, налагодження зв’язків з владою та громадами. Як приклад, він привів співпрацю з ДГО «Альянс» та наголосив на необхідності більш ефективного захисту прав людини в умовах конфлікту в Україні.

Світлана Закревська, президент ДМГО «Альянс» звернула увагу присутніх на необхідність підсилення обізнаності суспільства, в першу чергу представників засобів масової інформації, щодо захисту прав людини, інструментів та етичних принципів діяльності ЗМІ. «Люди, що виїхали з Донбасу в інші регіони України, є ВИМУШЕНИМИ переселенцями. Тобто, їх домівки були розрушені, вони зазнали переслідувань за свої проукраїнські настрої, їх життю та здоров’ю загрожувала небезпека і тому вони вимушені були переселитись із своїх міст в інші. Зараз ці люди не мають нічого – ані де жити, ані роботи, ані грошей. Навіть теплої одежі у багатьох нема, а погода вже досить зимна.. Тому вони мають бути підтримані суспільством та владою, а не піддаватись гонінням, як це є зараз», — зазначила пані Світлана.

Презентуючи результати першої хвилі громадського моніторингу засобів масової інформації** Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей щодо висвітлення тематики дотримання прав людини, в т.ч. вимушено переміщених осіб, керівник моніторингової групи ДМГО «Альянс» висловив наступну думку: «Розміщується в основному суха інформація, прес-релізи офіційних структур, які відслідковують ситуацію з переселенцями та дотриманням їх прав. Аналітики, журналістських розслідувань чи якихось людських історій майже немає. Лише 5% від загальної кількості матеріалів, присвячені дотриманню прав людини. Крім того, є нагальна потреба у підвищенні якості журналістських матеріалів».

За більш детальною інформацією  Ви можете звернутися до керівника проекту Світлани Закревської  за тел.: 050 470 88 17 або можете написати на e-mail: alliancedon@gmail.com

Для довідки:

* Проект «Навчання із прав людини для журналістів зі Східної України» реалізується за підтримки Генерального консульства Німеччини в Донецьку та націлений на підвищення рівня обізнаності з питань прав людини представників ЗМІ Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей.

** Моніторинг ЗМІ проводиться в рамках проекту «Навчання із прав людини для журналістів зі Східної України» за  підтримки  Генерального консульства Німеччини в Донецьку. Методика проведення моніторингу матеріалів друкованих ЗМІ на предмет порушення журналістських стандартів розроблена та адаптована під цілі проекту Інститутом масової інформації (м. Київ)

Share this:

Author: